Rejected For A Personal Loan? Here's How To Recover - The Yeshiva World
De spreekwoordelijke afwijzing van een lening als gevolg van de BKR-registratie.

Helaas kunt u zelf niet uw BKR-registratie verwijderen. Alleen de kredietaanbieder of Stichting BKR kan dit doen. Om uw BKR-registratie te laten verwijderen dient u in eerste instantie contact op te nemen met de kredietaanbieder. Mocht u er niet uitkomen met de kredietaanbieder, dan kunt u altijd contact opnemen met een advocaat om uw opties te bespreken.

Wanneer krijg ik een BKR-registratie?

Wanneer u geld leent, kan dat geregistreerd worden bij Stichting BKR. Dit gebeurt bij kredieten van méér dan 250 euro die langer dan 1 maand lopen en bij zakelijke kredieten van méér dan 1.000 euro waarvoor u persoonlijk aansprakelijk bent (als u voor uw BV tekent bijvoorbeeld).  

Sinds 2018 krijgt u ook een BKR-registratie bij telefoonabonnementen in combinatie met een nieuwe telefoon. Dat gebeurt al wanneer je voor je nieuwe telefoon of tablet (iPad) 250 euro of meer van de prijs niet betaalt en dus leent (maandelijks aflost). Studieschulden, hypotheken of betalingsachterstanden bij de belastingdienst worden niet geregistreerd. Dat scheelt dan weer.

Positieve en negatieve registraties

Het BKR kent positieve en negatieve registraties. Een positieve registratie is gewoonweg de registratie van een nieuw krediet (bijvoorbeeld bij een creditcard, private-lease auto of als u rood staat bij de bank). Een negatieve registratie gebeurt in de volgende situaties:

  • U heeft een betalingsachterstand (de termijn voor het doorgeven van de registratie hangt af van welk krediet u hebt).
  • Uw betalingsachterstand is opgelopen.
  • U heeft een betalingsregeling getroffen.
  • Er doet zich een andere bijzonderheid voor zoals dat de lening ineens en volledig betaald moet worden.

Het effect van een negatieve BKR-registratie

Hypotheekaanvragen en andere verzoeken om financiering kunnen en in de praktijk worden afgewezen wanneer u een BKR-registratie hebt.

Nadat u een krediet hebt afgelost en de kredietaanbieder doorgeeft dat uw krediet beëindigd is, blijven uw gegevens nog vijf jaar zichtbaar. Heeft u tijdens de looptijd van het krediet een negatieve registratie gekregen? Dan blijft ook deze nog vijf jaar na datum zichtbaar. 

De kredietaanbieder is verantwoordelijk voor het aanleveren van de gegevens over het krediet. In geval van een verkeerde registratie of onjuiste gegevens kan alleen de kredietaanbieder deze herstellen.

Onterechte registratie

Bent u van mening dat ten onrechte een BKR-registratie heeft plaatsgevonden op uw naam en vraagt u zich af wat de mogelijkheden zijn om deze te verwijderen? Neemt u dan vrijblijvend contact op met advocaat mr. Sepehr Yadegari. Ik ben bereikbaar via email (advocaat@sepehr.nl) of telefoon (020 244 3900). Voor meer informatie verwijs ik u naar de volgende website.

de heer mr. Sepehr Yadegari

Als advocaat gespecialiseerd in aankooprecht maakt hij zich hard voor cliënten die een miskoop doen. Hij zorgt ervoor dat ze terugkrijgen waar ze recht op hebben. Dat ze schadeloos gesteld worden. In sommige gevallen betekent dat een reparatie van hun product. In andere gevallen een volledige ontbinding van de koop.